IFAC: Perspectivele a șapte tineri profesioniști cu privire la fluxul de talente din domeniul contabilității
 

În iunie 2023, IFAC a organizat un panel cu șapte studenți și tineri profesioniști din domeniul financiar. Șase dintre aceștia fie absolviseră recent studiile în domeniul contabilității, fie se aflau în curs de obținere a diplomei în domeniu. Helen Partridge, CFO IFAC, a moderat discuția care s-a concentrat pe atractivitatea profesiei, adică măsura în care profesia poate atrage și păstra în activitate suficiente talente pentru a satisface cererea pieței. Discuțiile din panel au pus accent în mod specific pe ceea ce atrage tinerii către domeniul contabil și care sunt factorii care îi pot îndepărta. Perspectivele celor șapte participanți din panel referitoare la ceea ce, în opinia lor, motivează tinerii de astăzi, experiențele acestora pe perioada studiilor și începutul carierei în contabilitate oferă o imagine de ansamblu a modului în care are loc accesul în profesie în prezent.

Printre motivele care i-au determinat să devină profesioniști contabili, participanții din panel au enumerat interesul pentru matematică, tehnologie, analiză și strategie, accesul la o gamă largă de oportunități de angajare și de dezvoltare, inclusiv la nivel internațional, precum și faptul că au avut șansa de a se familiariza cu domeniul prin intermediul cursurilor urmate în liceu sau prin experiența unui membru al familiei care a urmat acest parcurs profesional. Aceștia au adăugat că aspectele salariale și stabilitatea unei cariere în domeniul contabil reprezintă două motivații puternice pentru tinerii profesioniști.

Pe de altă parte, există și o serie de stereotipuri care descurajează tinerii să se îndrepte spre o carieră în contabilitate. Printre cele enumerate de participanții din panel s-au numărat faptul că domeniul contabil nu este unul antrenant, este dominat aproape exclusiv de matematică și se află permanent sub influența pericolului de a fi transformat de automatizare prin înlocuirea profesioniștilor cu programe informatice care să efectueze sarcinile repetitive.

Societatea și economia contemporane se află într-o continuă schimbare, încercând să se adapteze rapid la noile provocări și riscuri. Profesia contabilă încearcă la rândul său să se mențină la curent cu toate evoluțiile și să se dezvolte multidisciplinar pentru a putea deservi în cel mai bun mod părțile interesate și interesul public. În viziunea tinerilor, profesionistul contabil modern trebuie să dețină competențe sociale, printre care capacitatea de a purta conversații dificile, să-și păstreze independența și să respecte standardele care guvernează profesia. Totodată, abilitățile tehnice sunt esențiale, în special în ceea ce privește activitatea legată de criptoactive, o piață în plină expansiune. Nu în ultimul rând, abilitățile precum gândirea critică, raționamentul profesional și atenția la detalii rămân fundamentale pentru un profesionist, indiferent de contextul în care se află.

În final, participanții din panel au concluzionat că tinerii profesioniști contabili pot reprezenta un motor pentru schimbare, evoluție și creare de valoarea în cadrul profesiei. Aceștia sunt de părere că este necesar să se păstreze o gândire deschisă și multilaterală, care să depășească barierele profitului financiar și să lucreze pentru construirea unei lumi mai bune.

Mesajul-cheie transmis de reprezentantul CECCAR a fost adoptarea conceptului de Smart Accounting for Smart Economy, arătând astfel capacitatea profesiei de a se adapta la cerințele mediului de afaceri, mediu care se află într-o permanentă schimbare și care conduce profesionistul contabil către rolul de consilier strategic în organizații.

Articolul poate fi accesat pe site-ul IFAC, fiind disponibil atât în limba engleză, cât și în limba română cu ajutorul integrării instrumentului Google Translate de către IFAC. Varianta în limba română poate fi accesată din bara de sus a site-ului, de la butonul dedicat.

Vă rugăm să aveți în vedere că informațiile de pe site-ul IFAC sunt traduse automat prin intermediul Google Translate. CECCAR nu își asumă responsabilitatea pentru acuratețea traducerii informațiilor de pe site-ul IFAC, neavând nicio contribuție în acest sens. Textul original este cel disponibil în limba engleză.